Oldtimer sajm VETERAMA u Mannheimu 2023.

Izvjestio: Hrvatski oldtimer savez, 16.10.2023.

Hrvatski oldtimer savez organizirao je posjet oldtimer sajmu VETERAMA koji se održao od 13. do 15. listopada u Mannheimu. Polazak je bio 12. listopada 2023. (četvrtak) u 22,00 sata, a dolazak na sajam bio je u petak 13.10. u 12,00 sati.

Dobro raspoloženi putnici ukupno njih 47, a sve članovi Oldtimer klubova diljem Hrvatske (OTK Classic Bjelovar, OTK Zabok, OTK Ogulin, OTK Sisak, OTK Slavonski Brod, OTK Rijeka, OTK Šibenik, OTK Varaždin 2, DIT Otok Ivanić, UVSV Klakson, Splitski OAK) uz rukovodstvo HROS-a, predsjednika doc.dr.sc. Antuna Presečkog i dopredsjednika Slobodana Jelića sa gostima u novom autobusu Presečki Grupe glatko i bez problema uz nadasve profesionalne vozače uz nekoliko pristajanja u Austiji i Njemačkoj stiglo je u Mannheim na Veteramu, najveći oldtimer sajam u Europi.

Nakon kupnje karata i velike gužve na ulazu ušli smo na sajam od nevjerojatnih 124.500 m2 prodajnog prostora uglavnom na otvorenom. Poslužilo nas je lijepo vrijeme tako da smo u dva dana mogli gotovo pregledati sve izloženo.

Petak, prvi sajmeni dan bio je nešto manje posječen međutim subota je bila prepuna s preko 20.000 posjetitelja.

Svatko je nešto mogao pronaći za sebe bilo za motocikl bilo za automobil s izvrsnom ponudom rezervnih dijelova za europska oldtimer vozila. Nudila se i ekskluziva, obnovljeni ili odlično sačuvani automobili i motocikli stariji od 100 g. Saznali smo na povratku kući da je gospodin iz Velike Gorice, Predsjednikov gost položio kaparu za jednog oldtimera marke Harley Davidson.

Osvrt na gastro ponudu i ponudu pića je standardno njemački, kobasice i pivo s relativno pristojnim cijenama, nimalo različitim od Hrvatske.

Nakon prvog dana HROS je organizirao spavanje u vrlo dobrom hotelu NH Hirschdberg Heidelberg  gdje smo se odmorili od napornog puta te skupili snagu za obilazak sajma drugi dan.

Osim kupnje dijelova ostalo je malo vremena za obilazak grada koristeći za nas iznenađujuće organiziran gradski prijevoz koji nas je dopremio od sajma do samog središte grada za svega 20-ak minuta. Cjelodnevna karta od 7 € nudi mogućnost korištenja vlaka, autobusa, tramvaja i panoramska žičare.

Centar Mannheima iznenadio nas je izuzetnom čistoćom, širokim šetnicama, skladnom arhitekturom i povijesnom baštinom. Sam centar grada smješten je između tri velika trga koji su omeđeni perivojem raznovrsne hortikulture, te rijekama Neckar i Rajna.

U popodnevnim satima subote točnije u 14,00 sati uslijedio je povratak za Hrvatsku. Nitko se na sreću nije izgubio što možemo zahvaliti Predsjedniku koji je uz vrlo jasne upute zahtijevao od putnika dogovorenu disciplinu i pridržavanja točnosti predviđenog plana puta. Dakako da je Predsjednik brinu za putnike na način da je prilikom svake stanke putnicima bila ponuđena okrjepa kako bi se lakše podnijelo desetosatno putovanje.

Tijekom povratka nazočnim putnicima obratio se g. Presečki, g. Jelić, te g. Štarkelj iz novoosnovanog Oldtimer kluba Turopolje. Najavljeno da je novoosnovani klub zatražio pristup članstvu HROS-a što će biti prihvaćeno te će u redove HROS-a  ući jedan hvale vrijedan oldtimer klub koji je na ovogodišnjoj oldtimer smotri u Velikoj Gorici  imao zavidan broj učesnika i izloženih oldtimer vozila.

Oko jedan sat u nedjelju u jutro stigli smo u Krapinu. Vozači autobusa odradili su izvrstan posao za što su nagrađeni ovacijama putnika. Za one koji su trebali predah od vožnje autobusom radi nastavka daljnjeg puta prema kućama otvoren je Muzej oldtimera Presečki. Predsjednik je proveo sudionike putovanja kroz muzej i srdačno se oprostio od gostiju te im zaželio sretan put prema njihovim kućama.

Vezane novosti