Vijesti

Rijeka – 27. Međunarodni oldtimer auto-rally

Okupljanjem u središtu Rijeke, na Korzu, započeo je 27. međunarodni oldtimer auto-rally, koji je ove godine okupio rekordan broj sudionika, njih 114 iz Hrvatske, Slovenije i Italije.Susret je ove godine okupio više od 200 sudionika te 114 automobila i motocikala iz cijele Hrvatske te Slovenije i Italije. Atraktivni automobili i motocikli, od kojih najstariji iz 1921. godine, privukli su veliki broj posjetitelja koji su ih mogli razgledati, kao i popričati s njihovim vlasnicima. Predstavnici Oldtimer kluba Rijeka, organizatori rallyja, izrazili su zadovoljstvo što je ovogodišnji rally okupio rekordan broj sudionika.
Susret je posjetio i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji se zahvalio Oldtimer klubu rijeka na njihovom trudu i entuzijazmu, s kojim već niz godina organiziraju auto i moto rallyje.
Ovaj rally uvršten je u Kalendar susreta Hrvatskog oldtimer saveza, te se boduje za prvenstvo HROS, a istodobno ima i turistički karakter jer  doprinosi promidžbi gradova i mjesta kroz koja prolazi.
Nakon starta na riječkom Korzu sudionici rallyja posjetili su Bakar, Kraljevicu, Malinsku, Punat i Vrbnik. Ispiti spretnosti i točnosti samo za natjecatelje u prvenstvu HROS-a organizirani su u Puntu, dok turistički dio programa uključuje posjet Riječkim tunelima, posjet dvorcu Kraljevica i otočiću Košljun, kao i posjet vinariji Katunar uz degustaciju vina Frankopan.

Autor: Marino Radan, predsjednik OTK Rijeka

Zagreb – Izložba Uskrsni ponedjeljak

AM-OTK Stari kotači održao je izložbu oldtimera na uskršnji ponedjeljak, 10.04.2023. i time službeno obilježio otvaranje sezone oldtimerskih dogadjanja. Izložba je uspješno organizirana sada već po treći put.
Za razliku od 2019. i 2022.g. kada je izložba bila organizirana ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (2020. i 2021. bila je pauza uvjetovana pandemijom), ove godine izložba je održana na novoj lokaciji u centru Zagreba i to na Europskom trgu.
Lokacija se pokazala kao odličan i izložbu je u toku prijepodneva posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja, od onih koji su ciljano došli vidjeti izložene automobile i motocikle pa sve do slučajnih prolaznika i turista.
Na izložbi je bilo izloženo 130 automobila i nekoliko motocikala, a bile su zastupljene sve važnije europske automobilske marke- Mercedes Benz, BMW, Volkswagen, Porsche, Audi, NSU, Ford, Opel, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Peugeot, Renault, Citroen, Volvo, Honda, Toyota, MG, Jaguar kao i mnogobrojne Zastave 750 i 850, popularni Fićeki. Bilo je izloženo i 10-tak američkih automobila marke – Cadillac, Buick, Chevrolet i Ford. Najstariji izloženi automobil bio je Mercedes Benz 170 V iz 1936.g. i Jaguar SS iz 1938.g..
Najbrojniji su bili sudionici iz Zagreba, Svete Nedelje i okolice no veliki dio sudionika došao je iz brojnih drugih mjesta Hrvatske kao što su Rijeka, Delnice, Karlovac, Koprivnica, Bjelovar, Čakovec, Varaždin, Ivanić-Grada, Krapine ali iz Slovenije- Ljubljane i Trbovlja.
Izložba je bila jako dobro popraćena od strane medija, te su sve velike TV kuće snimile priloge za informativne i druge emisije.
Bilo je prekrasno biti na Europskom trgu i uživati u izloženim prekrasnim automobilima ali i gledati nasmijana i ozarena lica i oduševljenje brojnih posjetitelja, te slušati pozitivne komentare i nostalgična prisjećanja na neka starija i bolja vremena.

Autor: Andrea Weber, predsjednica AM-OTK Stari kotači

Uskršnja čestitka

Izborna i godišnja sjednica Skupštine HROS-a

U sjedištu Hrvatskog oldtimer saveza 1. travnja 2023. godine održana je izborna i godišnja IV. sjednica Skupština HROS-a. Na Skupštini je bilo nazočno 26 članova, predstavnika klubova od ukupno 28.
Najznačajniji dio ove Skupštine bio je izbor predsjednika i dopredsjednika za koje su jednoglasno izabrani Antun Presečki kao predsjednik i Slobodan Jelić kao do-predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza u narednom mandatu od četiri godine.

Pod točkom razno istaknuto je da je novi član Saveza Oldtimer auto-moto klub Šibenik. Prokomentirani su neki od problema članica Skupštine koje je rukovodstvo HROS-a saslušalo te dalo uputu za postupanje. Tako je prokomentiran i kalendar susreta za 2023. godinu te kalnedar natjecateljskih susreta za automobile i motorkotače. Doneseni Pravilnik za predstojeće takmičenje bit će prihvaćen u svom prijedlogu od strane Upravnog odbora HROS-a na svojoj predstojećoj sjednici.

Jednom riječju nakon svečanog dijela Skupštine gdje su se skupštinari opustili uz ručak i okrepu restorana Presečki Grupe oldtimer sezona za 2023. g. zvanično može započeti.

Hrvatski oldtimer savez.

Redovna godišnja Skupština HROS-a, te podjela priznanja i nagrada u prvenstvu HROS-a za 2022. godinu

U Krapini je 3. prosinca 2022. godine održana godišnja skupština Hrvatskog oldtimer saveza na kojoj su prisustvovali predstavnici klubova, njegovih članica, iz svih dijelova Republike Hrvatske. Tom prigodom raspravljali su i donijeli neke odluke koje će ljubiteljima starodobnih vozila u budućnosti donijeti neke pogodnosti i svrstati ih uz sam bok europskih organizacija tog tipa.

Predsjednik Saveza Antun Presečki izvijestio je skupštinu o radu u proteklom razdoblju. Nakon sjednice Skupštine održana je i dodjela nagrada klubovima i pojedincima za ostvarene rezultate u natjecateljskim susretima održanim u 2022. godini.

Predsjednici i predstavnici klubova izrazili su zadovoljstvo s održanom skupštinom, kao i ugodnom raspravom i idejama koji su iz toga proistekle. Nakon ručka svi su bili pozvani na razgledavanje prekrasnog muzeja starodobnih vozila u Krapini.

Hrvatski oldtimer savez.

 

                               

Napustila nas je Dolores Stanger draga duša iz našeg svijeta

Dolores je 2019. godine primila priznanje koje nosi naziv  ”Niti prijateljstva”.  To priznanje dodjeljuje se osobama koje nisu jako izložene pogledima ljudi, tihe su, a uporne u svojoj velikoj životnoj misiji. U tišini i diskreciji svojim snažnim duhom jačaju prijateljstvo  i ljubav zbližavajući naše  potrošne živote. Često te ljude i ne primjećujemo zbog brzine življenja. Ja sam znao za tu snagu koju Dolores nosi u sebi. Predložio sam je I ja sam joj dodijelio to priznanje. To priznanje 2019. su dobile Dolores i Vanda. Vanda je njena nerazdvojna prijateljica i nikako nisam mogao u trenutku odrediti kojoj bi od te dvije dobre duše te godine trebalo pripasti priznanje. Nisam ih mogao razdvojiti.

Danas smo sahranili Dolores. Tužan je dan za sve koji su je poznavali. Svačiji život ima svoj početak i svoj kraj. Svačiji život ima misiju. Ne znam dali ju određuje Bog ili mi sami tek kad spoznamo svijet u kojem živimo. Dolores je svoju misiju vrlo dobro prepoznala i izvršila ju je. Njezin život nije bio uzaludan.

Negdje 2001. ili možda 2002. godine održavao se susret oldtimera. Nalazili smo se na Klisu u tvrđavi. U gužvi koja je vladala na trgu jedan veliki pas je napao manjeg sa namjerom da ga rastrga i ubije. Usprotivio sam se tom nasilju i uspio sam razdvojiti pse. Veliki pas mi je ostao u rukama, a djevojčica koja je šetala malog psa je uspjela pobjeći sa njim u sigurnost. Policajac koji je bio u ophodnji izvadio je oružje sa namjerom da usmrti velikog psa. Ja sam se usprotivio i zaštitio ga svojim tijelom. Odveo sam ga daleko i pustio ga. Poslije toga u hotelu u kojem smo noćili, na hodniku pored mene je prolazila lijepa plavokosa žena. Zastala je i dobacila mi: ”Danas ste spasili dva života. Maltezer će biti dobro.” To je bio moj prvi susret sa Dolores. Onda se nismo poznavali. Cijenila je život. Cijenila ga je bez obzira kome pripada. Čovjeku ili životinji. Život je život. Svi se borimo za njega. Za svoj ili za život bližnjega. Koliko god je ta njena rečenica u našem prvom susretu izgledala kratka i štura meni je obilježila život. Značila mi je i upamtio sam je. Dolores i ja smo razmišljali na isti način. Ona se borila za živote nemoćnih. Borila se za živote životinja shvaćajući da je ovaj svijet i njihov isto kao i naš. Prezirala je grubost i snagu koja je određivala živote nemoćnih. U našim Razgovorima kada sam bio gost u kući obitelji Stanger nalazio sam svoje utočište, svoj mir i potvrdu svojih postupaka. Dolores je bila emotivna i pametna žena koja je imala svoj stav u životu i znala ga je protumačiti i zaštititi argumentom. Sa odlaskom Dolores umire i jedan dio života svakoga tko ju je poznavao. Umire i dio mog života. Života koji je bogat zahvaljujući ljudima kakva je je bila naša Dolores.

Ove riječi sam napisao radi Dolores. Napisao sam ih i radi njenog Dragana koji mi je u ovim godinama postao više od prijatelja. Napisao sam ih radi svih njenih prijatelja koji su je pratili u njenoj misiji.

Aljoša Kubaska

Karlovački rally otvorio sezonu natjecanja u Prvenstvu HROS-a

 

 

 

 

 

 

 

Prvenstvo Hrvatskog oldtimer saveza započelo je ove godine sa kašnjenjem zbog mjera koje su donesene kao posljedica pandemije. 10. srpnja održan je prvi natjecateljski moto rally u Karlovcu i to u organizaciji Oldtimer moto kluba Karlovac. Želim uputiti sve pohvale organizatoru i to ne samo na besprijekornoj organizaciji već i na hrabrosti s kojom je ušao u realizaciju ovog susreta. Vjerovali su da natjecateljski duh motorista koji je vladao i dominirao do 2019. godine nije umro u zagrljaju opasnosti koja nas je zaustavila u svim poslovima koje obavljamo. I nije umrlo ništa. Taj duh i dalje gori onim plamenom kojim je gorio na podjeli nagrada u Krapini 2019. gdje se skupilo stotinjak natjecatelja i uzvanika da bi proslavili uspješan završetak najmasovnije i najbolje sezone natjecanja otkad je HROS osnovan.

Velika je bila želja da prijatelj prijatelju opet stisne šaku, da ga zagrli. Zrakom su kružile one tople riječi koje opsjednu prostor u trenucima kada ljudsku dušu ispuni ponovni susret sa dragim prijateljem. Dan je bio vruć ali pivo je bilo ledeno. Čaše bevande i gemišta bile su orošene hladnim kapljicama vode. Rat se vodio na igralištu škole u Švarči. Puno želje za pobjedom. Svi su me pitali za njihovo vrijeme… Kalkulirali su… Željeli popravit svoj plasman u drugoj vožnji. Poslije toga opet svi prijatelji sa osmjehom na licima u onom svečanom dijelu uz puno veselja i puno aplauza.

Naredni Moto rally je u Zadru 24. 7. Po kalendaru slijedi Ivanić, Rijeka, Sisak pa zadnji Ogulin. Prvenstvo je započelo i obećava borbenost u natjecanju i veselje u druženju.

Aljoša Kubaska