Virovitica, četvrta Međunarodna izložba oldtimer vozila

Preuzeto/Izvijestio: ICV/radio/portal/novine

ROKOVO 2023. Četvrti put Međunarodna izložba oldtimer vozila oduševila Virovitičane i goste 

Sada već tradicionalno po četvrti puta starodobna vozila zaokupila su centar grada Virovitice, a sve u sklopu obilježavanja ovogodišnje manifestacije Rokovo. U organizaciji Oldtimer kluba Virovitica danas (nedjelja) otvoren je Međunarodni susret i izložba zaljubljenika u oldtimer vozila. Da je izložba doista međunarodna karaktera dokazuje činjenica da je osim članova Oldtimer kluba Virovitica i članova drugih Oldtimer klubova diljem Hrvatske, ovogodišnju izložbu uveličao rekordan broj izlagača iz inozemstva, a sudjelovali su članovi klubova iz: Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Slovenije, Mađarske, Njemačke i Rumunjske. 

Sve je to rezultat rada, odlazaka na susrete kako domaće tako i međunarodne te stvaranja prijateljskih veza na čemu Oldtimer klub Virovitica od svog osnutka 2020. godine do danas uistinu radi. Stoga zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom što izlagača, što posjetitelja nije krio niti gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin koji je službeno i otvorio današnju izložbu.

– Izuzetno mi je drago što je ove godine Rokovo započelo otvaranjem ovoga susreta, vidljivo je koliko iz godine u godinu izložba Oldtimer vozila raste jer je svake godine sve više i posjetitelja i izlagača. Upravo na tome čestitam Oldtimer klubu Virovitica jer svojim radom doprinose promociji grada Virovitice i organiziranjem ovakvih susreta u našem gradu, ali i odlaskom na gostujuće – rekao je gradonačelnik dodavši kako mu je posebno drago što i starije, ali i one mlađe generacije imaju priliku vidjeti dio prošlosti kroz ovakve događaje. 

Da je Virovitica prepoznata kao poželjno mjesto susreta zaljubljenika u starodobna vozila pokazuje i činjenica da je broj zainteresiranih izlagača premašio kapacitete, stoga su organizatori bili primorani zaustaviti prijave nekoliko dana prije izložbe. Tako je na današnjoj izložbi sudjelovalo 250 prijavljenih izlagača, a kako kažu iz Kluba, da se prijave nisu obustavile vjerojatno bi ta brojka dosegla i 350-ak prijavljenih.

– Jako sam zadovoljan odazivom izlagača, ali i posjetitelja, veseli me činjenica da je ovogodišnji susret rekordan kako po broju izlagača, tako i po broju stranih zemalja koje su pristigle u Viroviticu. Imamo veliki broj automobila i motora, a posebno me veseli što su to upravo primjerci koje rijetko viđamo na cesti – istaknuo je predsjednik Oldtimer kluba Virovitica Tomislav Maloča zahvalivši pritom svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga događaja. 

Ljubav prema limenim ljubimcima zaista nema granice, a pravi primjer toga je i najstariji izlagač današnje izložbe, Mirko Kolar kojemu je 96 godina, a u Viroviticu se danas, sa svojom suprugom zaputio iz Ivanić Grada.

– Posljednjih 10-ak godina polazim na oldtimer susrete, a danas sam ovdje došao sa svojim limenim ljubimcem Golfom II. Prvi puta sam sada u Virovitici i jako nam se sviđa kako su nas primili i kako je sve organizirano – priča nam Mirko koji u svoj raspored već upisuje buduće oldtimer susrete.

Osim starijih koji se na ovaj način prisjećaju svoje mladosti i života koji se živio nekada prije, ljubav prema starim automobilima gaje i mlađe generacije. Hasanović Kenan, naš sugovornik, inače osnivač Facebook grupe Renault Club BiH priča nam kako je sa svojim Yugom Koral 55 čija je godina proizvodnje 1988. stigao iz Tuzle u Bosni i Hercegovini po prvi puta u Viroviticu.

Inače, njegov Yugo 55 desetak je godina derutan stajao u garaži, a onda ga je on potpuno restaurirao zbog ljubavi prema ovim vozilima.

– Imam 25 godina, ali zaljubljenik sam u ovu vrstu vozila još od djetinjstva. Danas se život podosta promijenio, svi živimo nekim ubrzanim tempom i mnogi ne shvaćaju prave vrijednosti, zato njegujem ovu ljubav jer me ona čini sretnim – kaže Kenan dodajući kako je upravo ovaj automobil nastradao u nedavnom nevremenu, no unatoč svemu ponovno je doveden u prvobitno stanje i sada s njim odlazi na Oldtimer susrete. 

Kako se krug poznanstava i prijateljstava na raznim susretima širi, tako je i zainteresiranost za dolazak u Viroviticu svake godine sve veća i veća. Tako su ove godine stigli i izlagači iz Rumunjske, a sa članovima Oldtimer kluba Virovitica kontakt su stvorili na susretu u Subotici.

– Stigao sam iz Transilvanije u Rumunjskoj, a od 1999. godine član sam Oldtimer klubova i vesele me ovakvi susreti – ispričao nam je Pausan Tiberiu, inače vlasnik najstarijeg Volva u Rumunjskoj iz 61. godine.

Brojni posjetitelji, od onih najmlađih do onih najstarijih uživali su u razgledavanju, fotografiranju i upoznavanju primjeraka koje rijetko imamo priliku vidjeti na cestama, a svoje zadovoljstvo povratkom u prošlost izrazio je i jedan od posjetitelja.

– Jako sam zadovoljan ovim skupom, svake godine otkad se organiziraju ja dolazim i svaki put uživam. Drago mi je da se na ovaj način svima mogu prikazati nekadašnji top automobili koji su činili našu svakodnevicu, a koji i dan danas jako lijepo izgledaju – kaže naš sugovornik Marijan Markus koji je u društvu unuka razgledavao izložbu. 

Nakon izložbe sudionici su imali priliku posjetiti Gradski muzej Virovitica, a zatim je uslijedio i tradicionalni defile ulicama Virovitice i prigradskih naselja. 

(www.icv.hr, iv; foto: I. Vidas)

Vezane novosti