Četvorka i petica najnoviji modeli u Renault gami

Izvor: Internet

Klasični Renault 4 i Renault 5 najnoviji  su modeli automobila koje je francuski proizvođač odlučio plasirati na tržište u obliku električnih vozila (EV).

Renault 4 (R4) je automobil koji je francuska tvrtka Renault proizvodila između 1961. i 1993. godine. Prvi milijun-ti automobil proizveden je 1. veljače 1966. godine za manje od četiri i pol godine od osnivanja tvrtke. Od 1961. do 1993. godine prodano je više od osam milijuna primjeraka. Ni sam tadašnji direktor, ni Renaultovi inžinjeri nisu očekivali toliki komercijalni uspjeh ovog automobila. Dok je trajala proizvodnja, R4 je smatran malim karavanom, ali gledajući unazad taj auto je očigledno popularizirao hatchback tip karoserije, i samim tim je značajan u povijesti automobilskog dizajna.

Renault 5 (R5) je osmišljen kao mali hatchback za petero putnika. Dolzio je u karoserijskim izvedbama s troja ili petera vrata s motorom smještenim sprijeda i pogonom na prednje kotače.  Proizvodi se tijekom dvije generacije  od 1972.–1985.  i 1984.–1996. godine. R5 se u SAD-u i Kanadi prodavao kao Le Car od 1976. do 1983. godine. Kasnije Renault je na tržište plasira varijantu limuzine s četvera vrata, Renault 7, koju je od 1974. do 1984. u Španjolskoj proizvodila Renaultova podružnica FASA-Renault te ovaj model izvozila na odabrana tržišta. Renault 5 postao je najprodavaniji automobil u Francuskoj od 1972. do 1986. godine s ukupnom proizvodnjom većom od 5,5 milijuna primjeraka u razdoblju od 14 godina, što ga čini najpopularnijim automobilom u Francuskoj.

Renault je ove godine predstavio dva nova koncepta R4 i R5 EV s potvrdom da će R4 tijekom 2025. godine krenuti u serijsku proizvodnju. Koncepti imaju retro dizajn i gotovo su svugdje dobro prihvaćeni.

Renault 4 i 5 koristit će osnovnu platformu za električna vozila tvrtke CMF-B i ugrađivat će se većina istovjetnih komponenti u oba modela. Ono po čemu će se R4 razlikovati od R5 je njegov dizajn, namjena i ciljani segment tržišta.

Izvorni Renault 4 bio je svestrano obiteljsko vozilo te su očekivanja proizvođača da će novi model nastaviti staru filozofiju i imati dimenzije koje su sličnije kompaktnom crossoveru u odnosu na hatchback  koji prati dizajn novog Renaulta 5.

Renault 5 EV pojaviti će se na tržištu 2024. godine i biti će uvod Renaultovog plana za lansiranje sedam novih modela električnih vozila do 2025. godine. Originalni Renaulta 5 se izrađivao u tvornici u Douaiju od 1974. do 1981. godine. Renault planira nastaviti proizvodnju novog koncepta EV u istom proizvodnom pogonu u kojem su slijedile proizvodnja sljedećih modela Renaulta 14, Fuega, Renault 9, 11, 21, 19 i kasnije Megana. Trenutačno tvornica ima oko 3000 zaposlenih i proizvodi modele Talisman, Scenic i Espace.

Koncept Renaulta nije ostao na cesti već se priprema i leteći oblik pod nazivom projekta AIR 4. Očito da će biti zanimljivo pratiti automobilski razvoj u vidu letećeg koncepta koji smo ne tako davno gledali u SF filmovima poput Povratka u budučnost iz 1985. g. te kultnog automobila De Lorean DMC-12 koji je poslužio kao vremeplov u filmu. Ovaj automobil bio je prisutan ove godine na riječkom oldtimer rally-u.

Vezane novosti