Oakland True Blue Six

Oakland True Blue Six, 1925. – najstarije originalno hrvatsko pokretno kulturno dobro s pedigreom

Veliko mi je zadovoljstvo da mogu najaviti sutrasnji dan u kojem nakon 79 godina stajanja na jednom mjestu na svijetlo dana izlazi najstariji “hrvatski automobil” iz 1925.godine – americki model Oakland True Blue Six iz 1925. godine.

– Oakland je kupljen na Zagrebačkom Zboru 1928. godine od trgovca Ferdinanda Budickog
– Čitav život imao ga je jedan vlasnik – apotekar Franjo Častek iz Otočca
– Oakland se vozi od 1929 do 1941.kada vlasnik nesretno strada u 2 svjetskom ratu ( napravljeno oko 100.000 km )
– Od 1941. do 2019. auto stoji u garazi i nije vožen
– Sačuvan je od raznih vojski i uništena jer je supruga sakrila bateriju za pokretanje
– Auto je u nevjerojatno dobrom stanju:
– Limarija je izuzetno zdrava ..nešto površinske korozije na jednim vratima i okviru šajbe
– Auto je kompaktan nikad nije diran tj. rastavljan i na njemu je 99% dijelova ( nedostaje dio zadnje klupe, termometar na cepu od kilera i plastika na zadnjem stop svjetlu
– Motor se pokreće na kurblu!!! i ulje u njemu je boje meda , kvacilo odvaja i kočnica daje otpor, gume drže zrak – pravo čudo za auto koji stoji 80 godina
– Oakland True Blue Six iz 1925. s cabrio krovom i četvoro vrata bio je udobna sportska limuzina koja je proizvedena u samo 33.500 primjeraka.

Sutra u akciju izvlačenja kreće i ekipa TV Zapad koja snima emisiju o povijesti automobilizma “Bešte ljudi – ide auto” jer nam je cilj snimati emisiju od prvog do zadnjeg koraka ovog po svemu sudeci zadnjeg romantičnog primjerka u Hrvatskoj.

Oakland svoj novi život započinje u restauracijskom odjelu Muzeja automobila Presečki u Krapini gdje će nakon obnove biti i izložen na zadovoljstvo posjetitelja.

Vezane novosti